8 niebezpieczeństw związanych ze spożyciem fast food

W obecnych czasach fast food (szybkie jedzenie) staje się coraz większą epidemią, prowadząc do utraty zdrowia, a nawet skracania życia. Szczególnie mieszkańcy krajów wysoko rozwiniętych padają ofiarą epidemii, głównym źródłem kalorii staje się typowo szybkie i wysoko przetworzone jedzenie. Coraz rzadziej ludzie sięgają po świeże, a przede wszystkim naturalne i zdrowe produkty, ze względu na gorszy smak i związany z tym wysiłek oraz czas na przygotowanie.

W jednym z badań ustalano wpływ ciężkiego treningu (HIIT) na skutki uboczne diety typu fast food (FF). W badaniu uczestniczyło 15 mężczyzn i każdego dnia otrzymywali oni 3 dodatkowe posiłki w formie FF, przez 14 dni. Poproszono ich również, aby codziennie wykonywali trening interwałowy. Ciężki trening skutecznie chronił przed insulinoopornością i poprawiał pracę serca. Trójglicerydy i poziom cholesterolu nie uległy zmianie, co oznacza, że w dłuższym wymiarze czasu stosowania tego rodzaju sposobu żywienia, prędzej czy później niekorzystnie odbije się to na zdrowiu.

Powoduje otyłość

Otyłość możemy zaliczyć do najczęstszych i najniebezpieczniejszych dla zdrowia chorób spowodowanych złą dietą, szczególnie dietą typu fast food.

W krajach rozwiniętych takich jak Ameryka, otyłość dotyka 35% populacji. Oznacza to, że znajduję się tam około 100mln otyłych obywateli. Podkreślmy fakt, że nadwaga nie klasyfikuję się do otyłości, więc kolejne 100mln może cierpieć na równie niebezpieczną nadwagę.

  • Czym grozi otyłość?
    1. zwiększone ryzyko udaru mózgu
    2. zwiększone ryzyko wystąpienia depresji, słabej samooceny (problemy psychiczne)
    3. utrudnione oddychanie, między innymi bezdech senny
    4. ryzyko choroby refleksowej przełyku
    5. ryzyko powstawania kamieni żółciowych
    6. nieprawidłowa praca wątroby
    7. wysokie ciśnienie krwi, nadciśnienie
    8. oporność na insulinę komórek mięśniowych (insulinooporność)
    9. zwiększone ryzyko wystąpienia miażdżycy, spowodowane wysokim cholesterolem, wysokim poziomem cukru, wysokim ciśnieniem
    10. problemy z zajściem w ciążę u kobiet
    11. zwiększone ryzyko złamań, spowodowane spadkiem gęstości kości i masy mięśniowej, oraz dodatkowym naciskiem na stawy
    12. ryzyko wystąpienia nowotworu, bądź raka wątroby, nerek, szyjki macicy, jelita grubego, przełyku, trzustki

Zawiera wysoko przetworzone pieczywo

Wysoko przetworzone pieczywo wchodzi w skład fast fooda, jak się okazuję cukier i biała mąka są najbardziej odpowiedzialne za powstawanie chorób związanych ze złą dietą.

Ciasta, pizze, bułki, na bazie mąki pszennej, praktycznie pozbawionej składników odżywczych dostarczają nam duże ilości energii bez ważnych dla nas witamin, minerałów, błonnika, powodując przy tym duże skoki glukozy (cukru we krwi).

Skutki uboczne tych skoków odczuwamy już po 30-40min od zjedzenia produktu o wysokim indeksie glikemicznym, w tym przypadku może nim być np. bułka hamburgera. Odczuwamy je w postaci zmęczenia poposiłkowego, jesteśmy ociężali, śpiący, brak nam energii. Efekt ten może być jeszcze silniejszy w połączeniu z ciężko strawnym białkiem (np. ser żółty).

Dzieje się tak z powodu skoków glukozy i gwałtownych spadków. Insulina, zaraz po zjedzeniu takiego posiłku ma za zadanie obniżyć cukier we krwi, im większy indeks glikemiczny produktu tym większy skok cukru i większa ilość wyprodukowanej insuliny. Nadmierna ilość insuliny może spowodować zbyt duży spadek poziomu glukozy (cukru we krwi) co jest dla nasz szczególnie odczuwalne.

Wyjątkiem może być zjedzenie węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym bezpośrednio przed treningiem lub w jego trakcie, ale nie chodzi o jedzenie z baru szybkiej obsługi.

Długotrwałe, nadmierne poleganie na produktach o wysokim indeksie glikemicznym, przyczynia się do powstawania otyłości, nadwagi, a przede wszystkim złego samopoczucia i utraty zdrowia.

Zawiera tłuszcze trans

Nadmierną ilość tłuszczy trans powiązano z niekorzystnym wpływem na nasze zdrowie, oczywiście mowa o rodzaju tłuszczu trans powstającym podczas smażenia, najczęściej w barach fast food.

  • Nadmierne spożywanie tłuszczy trans powoduje:
    1. zwiększone ryzyko chorób serca
    2. problemy z cholesterolem
    3. ryzyko wystąpienia cukrzycy
    4. stany zapalne
    5. ryzyko powstawania raka

W barach najczęściej stosowanym olejem jest najgorszej jakości olej rzepakowy, który już sam w sobie zawiera około 4% tłuszczy trans. Olej ten nie nadaję się do smażenia w dużych temperaturach z racji niskiej temperatury dymienia.

Podczas podgrzewania tego oleju do wysokiej temperatury, jego kwasy tłuszczowe przechodzą proces uwodornienia i w taki sposób wytwarzają się tłuszcze trans, niebezpieczne dla zdrowia.

Im dłużej podgrzewamy w wysokiej temperaturze, tym większa ilość tłuszczy trans. Im rzadziej wymieniany jest olej, tym więcej tłuszczów trans.

Nie trudno się domyślić, że rzadsza wymiana oleju to oszczędność pieniędzy, a kto nie chce zaoszczędzić? Tutaj sami się zastanówmy. Mówi się również o szkodliwym dla zdrowia akrylamidzie powstającym podczas smażenia, ale dowody są mieszane.

Znajdziesz w nim sztuczne dodatki

Sztuczne dodatki w produktach stosowane są do polepszenia smaku, bądź trwałości produktu, szczególnie stosowane w jedzeniu typu fast food.

  • Oto lista sztucznych dodatków, których należy unikać:
    1. MSG glutaminian monosodowy, stosowany do poprawy smaku pikantnych potraw
    2. sztuczne barwniki, stosowane do poprawy wyglądu produktów
    3. azotyn sodu, środek konserwujący w mięsach
    4. guma guar, stosowany do zagęszczania produktów
    5. wysokofruktozowy syrop kukurydziany, stosowany jako słodzik np. w napojach
    6. sztuczne słodziki, stosowane do zmniejszenia kaloryczności produktów
    7. benzoesan sodu, środek konserwujący
    8. guma ksantanowa, środek do stabilizacji żywności
    9. sztuczne aromaty, stosowane do naśladowania jakiegoś smaku
    10. ekstrakt drożdżowy, stosowany do poprawy smaku

Większość tych sztucznych dodatków spotkamy w barach szybkiej obsługi fast food i typowo wysoko przetworzonym jedzeniu na półkach sklepowych. Każdy z tych sztucznych składników w nadmiarze , ma niekorzystny wpływ na nasz organizm i nasze zdrowie.

A teraz weźmy sobie przykładowego hamburgera z colą, to połączenie zawierać będzie węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, tłuszcze trans, oraz sztuczne dodatki.

Czyli wszystko co najbardziej szkodzi zdrowiu, a to jak bardzo Ci zaszkodzi, zależeć będzie od Twojego stanu zdrowia oraz ilości takiego rodzaju pożywienia. Jeżeli jesteś osobą szczupłą i zdrową, prawdopodobnie mała ilość takiego jedzenia od czasu do czasu, nie wprowadzi szczególnych zmian. Co nie znaczy, że nie ma na Ciebie złego wpływu.

Może uzależniać

Fast food i inne produkty wysoko przetworzone poprzez zawartość cukrów, soli, olei, sztucznych dodatków smakowych, mają działanie uzależniające. Po spożyciu takiego produktu wzrasta poziom dopaminy (neuroprzekaźnik sterujący uczuciem przyjemności).

Dopamina wzrasta wraz z potrzebą zrobienia czegoś przyjemnego i już podczas oczekiwania na tę czynność (np. smaczne dla nas jedzenie, seks, zakupy, na to co lubisz), wzrasta poziom dopaminy.

Należy pamiętać, że dopamina działa z innymi neuroprzekaźnikami i hormonami, takimi jak serotonina i adrenalina.

W taki sposób możesz uzależniać się od wysoko przetworzonego jedzenia. Dodatkowy problem stanowi fakt, że kiedy spożywasz duże ilości wysoko przetworzonego jedzenia, osłabiasz wrażliwość kubków smakowych.

Osłabianie wrażliwości kubków smakowych ma negatywne konsekwencje, ponieważ z czasem mała ilość wysoko przetworzonego jedzenia staję się zbyt mała, aby zaspokoić pragnienie i sięgamy po więcej.

Druga sprawa, opierając swoje żywienie na produktach typu fast food dostarczamy duże ilości cukrów, kiedy nasze kubki smakowe są osłabione, nie wyczujemy cukru w np. w warzywach, przez to osłabiamy smak naturalnych produktów. Dlatego tak wielu ludziom w obecnych czasach ciężko zrezygnować z takiego jedzenia i naturalne zdrowe produkty są dla nich po prostu bez smaku.

Zawiera glikotoksyny

Kiedy białko lub tłuszcz łączą się z cukrem we krwi powstają szkodliwe związki (glikotoksyny) i proces ten nazywa się glikacją, glikotoksyny mogą również tworzyć się w żywności typu fast food.

Najwięcej glikotoksyn zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego poddawane obróbce termicznej na sucho (pieczenie, smażenie, grillowanie).

Suche gorące powietrze może zwiększyć poziom AGE (glikotoksyn) nawet od 10-100 razy w porównaniu z surowym produktem.

Nasze ciało posiada mechanizmy eliminujące te szkodliwe związki, niestety jeżeli spożywamy zbyt dużo szkodliwych produktów zawierających glikotoksyny, nasz organizm nie jest w stanie nadążyć z ich usuwaniem. Niskie poziomy glikotoksyn w organizmie nie są szkodliwe, lecz w nadmiarze mogą być przyczyną utraty zdrowia.

  • Wpływ nadmiaru AGE (glikotoksyn) na zdrowie człowieka:
    • ryzyko rozwoju cukrzycy
    • choroby serca
    • niewydolność nerek
    • ryzyko choroby Alzheimera
    • przedwczesne starzenie
    • stres oksydacyjny
    • stany zapalne

W przypadku spożywania produktów zawierających dużą ilość glikotoksyn, w połączeniu z dużym poziomem glukozy (cukru) we krwi, wzrost AGE (glikotoksyn) w organizmie może być jeszcze większy.

Jedzenie typu fast food opiera się na poddawaniu mięsa suchej obróbce cieplnej. W dodatku podawane jest ze sporą ilością cukrów, dlatego to kolejny powód do tego, żeby takie jedzenie ograniczać i tym samym dbać o zdrowie.

Źle wpływa na mózg

Niewiele ludzi zdaje sobie z tego sprawę, że jedzenie ma wpływ na naszą inteligencję, pamięć, kreatywność, koncentrację, cierpliwość, to tylko kilka przykładów.

Przez nieodpowiednie żywienie jesteśmy mniej wydajni w pracy czy w szkole, nie mamy na nic ochoty, nie wysypiamy się i wiele innych nieprawidłowości zachodzi w naszej głowie.

Jedzenie typu fast food czy inne wysoko przetworzone produkty, są szczególnie nie zdrowe u dzieci, kiedy jeszcze mózg się rozwija.

Mózg jest ściśle uzależniony od składników odżywczych, nie tylko witamin i minerałów, ale również bardzo istotnych przeciwutleniaczy i fitoskładników. Których nie znajdziemy w wysoko przetworzonym jedzeniu fast food, a odpowiadają one za prawidłowe działanie komórek.

Fitoskładniki, niekaloryczne związki prozdrowotne obecne w roślinach. Wykazują korzystny wpływ na działanie komórek oraz układ odpornościowy, uczestniczą w procesie regeneracji ludzkiego DNA. Mają duży wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu, wspomagają prawidłowe przesyłanie sygnałów w mózgu. Do fitoskładników zaliczyć możemy likopen, izoflawony, flawonoidy.

Dodatkowo wszystkie zawarte w fast foodach szkodliwe substancje, mają negatywny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu. Czyli tego typu jedzenie nie dostarcza ważnych składników odżywczych, a jednocześnie dostarcza szkodliwe substancje.

Powoduje depresje

Depresja może mieć wiele przyczyn, jedną z nich jest nieodpowiednia dieta. Rzadko mówi się o wpływie jedzenia na stany umysłowe, choć wiele badań potwierdza związek między nimi.

Cukier został mocno powiązany z powstawaniem depresji, nadmierne ilości produktów o wysokim indeksie glikemicznym powodują przygnębiający stan, ale zazwyczaj jest to efekt długotrwałego nadużywania.

Nadużywanie fast fooda, wiąże się z niekontrolowanym przyrostem masy ciała i niedoborem składników odżywczych, co może prowadzić do nadwagi lub otyłości. Również nie jest żadną nowością, że nadwaga czy otyłość prowadzą do problemów emocjonalnych, szczególnie u kobiet i dzieci.

Co w konsekwencji może prowadzić do depresji, a depresja może prowadzić do pogłębiania otyłości i wpadamy w błędne koło, z tego problemu nie jest łatwo wyjść.. Dla takiej osoby zmiana dotychczasowego trybu życia to prawdziwe wyzwanie, wymaga walki z samym sobą i swoimi słabościami.

Photo of author
Autor
ADMINISTRATOR STRONY

Jestem autorem strony SportowaFaza.pl Od kilku lat prowadzę aktywny tryb życia, a jakiś czas temu narodziła się chęć stworzenia czegoś i powstała właśnie ta strona.Od tamtej pory poświęcam każdą wolną chwilę, aby krok po kroku osiągać nowe "szczyty" Artykuły, które tutaj znajdziesz bazują na badaniach naukowych i innych wiarygodnych źródłach informacji.Wpadając do mnie na stronę regularnie, możesz dowiedzieć się czegoś co będzie przydatne dla poprawy zdrowia, samopoczucia, wyglądu sylwetki.

Dodaj komentarz