Czy kebab jest niezdrowy? (badanie naukowe)

Kebab jest obecnie jednym z najpopularniejszych dań typu fast food w wielu krajach. Praktycznie wszędzie możemy znaleźć bar gdzie jest on sprzedawany.

Dużym uznaniem cieszy się wśród ludzi lubiących wieczorne wypady. W końcu po takim wypadzie dopada nas głód, a jednym ze sposobów na jego zaspokojenie jest jego kupno. Często pojawia się pytanie, czy jest zdrowy? W tym artykule znajdziesz odpowiedź.

Tak naprawdę ciężko stwierdzić jak wpływa na zdrowie. Zależy to od wielu rzeczy, a przede wszystkim od baru w którym jest sprzedawany. Istnieją również doniesienia, że sama obróbka termiczna typu grill, może przyczyniać się do postawania raka.

Patrząc na zawartość kebaba, to nie ma w nim nic niepokojącego. Zawiera warzywa, sosy, kurczaka, frytki, ryż lub bułkę. Pod względem zawartości nie jesteśmy w stanie stwierdzić, czy jest niezdrowy. Warzywa są zdrowe, o ile świeże i dobrego pochodzenia.

Sosy co prawda kaloryczne ale to już zależy bardziej od osoby, która chce go spożywać, niż kaloryczności sosów. Nie możemy powiedzieć, że coś jest niezdrowe ponieważ kaloryczne.

Mięso kurczaka, no niby zdrowe ale nie wiemy tak naprawdę co jest nabite na grillu, skąd pochodzi to mięso w rzeczywistości.

Frytki, biały ryż, bułka, to nie ma prawie żadnych wartości odżywczych. Najlepszym wyborem byłby biały ryż, później bułka, a na koniec frytki, które są wysoko przetworzone. A już tym bardziej jeśli były smażone w tłuszczu.

Patrząc na to z tej perspektywy, co się znajduje w kebabie i jeżeli jest to z dobrych źródeł, to nie jest najgorszy. Myślę, że z jedzenia typu fast food wypadałby najlepiej, ale w dalszym ciągu nie jest to zdrowa żywność.

Nie wiesz co się znajduje w mięsie, a w warzywach mogą być bakterie. Używanie grilla do opiekania mięsa może być rakotwórcze, lecz nie mamy jeszcze wystarczającej liczby badań na ten temat. Naukowcy jednak zalecają, aby ograniczyć tego rodzaju żywność.

Dużo będzie zależało od baru w którym jest sprzedawany, im gorsze standardy tym większe prawdopodobieństwo, że żywność jest niskiej jakości.

Zdecydowanie nie jest zdrowy, ale w ostateczności lepszy, niż inne posiłki typu fast food.

Przeprowadzono badanie w którym stwierdzono poziom stężenia akrylamidu w grillowanej żywności kuchni tureckiej. Badano kilka różnych pokarmów, a w tym mięso z grilla, które jest jednym ze składników kebaba. Okazało się że stężenia były różne, w przedziale od 20 – 250 µg. Nie stwierdzono jednoznacznie ile akrylamidu znajdowało się w grillowanym mięsie. Możemy jednak podejrzewać, że mogło znajdować się w górnych wartościach. Akrylamid jest związkiem chemicznym powstałym w czasie obróbki chemicznej. Spożywany w dużych ilościach przyczynia się do powstawania chorób serca.

Photo of author
Autor
ADMINISTRATOR STRONY

Jestem autorem strony SportowaFaza.pl Od kilku lat prowadzę aktywny tryb życia, a jakiś czas temu narodziła się chęć stworzenia czegoś i powstała właśnie ta strona.Od tamtej pory poświęcam każdą wolną chwilę, aby krok po kroku osiągać nowe "szczyty" Artykuły, które tutaj znajdziesz bazują na badaniach naukowych i innych wiarygodnych źródłach informacji.Wpadając do mnie na stronę regularnie, możesz dowiedzieć się czegoś co będzie przydatne dla poprawy zdrowia, samopoczucia, wyglądu sylwetki.

Dodaj komentarz