Co to jest laktoza i gdzie występuje?

Laktoza jest cukrem mlecznym, należy do grupy węglowodanów dwucukrowych. W jelicie cienkim jest rozkładana za pomocą enzymu laktazy, na cukry proste, glukozę i galaktozę.

Następnie cukry przechodzą przez ścianę jelita i dostają się do krwi, po to aby zostały wykorzystane w przemianie materii. Jej nietolerancja jest zaburzeniem trawiennym spowodowanym niezdolnością do trawienia cukrów mlecznych.

W przypadku osoby która wytwarza za małą ilość enzymu laktazy, to powoduje, że laktoza przechodzi przez jelito niestrawiona i przyczynia się do problemów trawiennych. Rodząc się prawie wszyscy nie mamy problemów z tolerancją tego rodzaju cukru.

Dodawanie specjalnych preparatów do mleka, może pomóc łagodzić objawy. Jednak w przypadku wypijania małych ilości mleka (jedna szklanka), takie preparaty są zbędne. Udowadniają to badania naukowe.

Gdzie występuje?

  • Produkty w których znajdziesz duże jej ilości:
    1. krowie mleko 
    2. kozie mleko
    3. sery 
    4. lody
    5. jogurt
    6. masło
  • Może znajdować się również w tych produktach:
    1. ciastka i ciastka
    2. czekolada i wyroby cukiernicze
    3. chleby i wypieki
    4. ciastka
    5. płatki śniadaniowe
    6. przetworzone mięso
    7. gotowe posiłki
    8. sosy
    9. chipsy ziemniaczane 
    10. desery i budynie

Przyczyny powstawania nietolerancji

  • Wyróżniamy 3 typy nietolerancji:
    • Pierwotna, może występować u dzieci i młodzieży, ale zazwyczaj pojawia się w dorosłym wieku. Jest najczęstszą przyczyną, pojawia się z wiekiem ponieważ nasz organizm z czasem produkuje coraz mniej laktazy potrzebnej do trawienia. Zazwyczaj jest to dziedziczne.
    • Wtórna, w przeciwieństwie do pierwotnego niedoboru, wtórny niedobór nie jest dziedziczony, lecz spowodowany przez inne choroby. A dokładnie choroby przez które jelito cienkie zostaje osłabione i wytwarza mniej laktazy (np.celiakia).
    • Wrodzona, najrzadszy z możliwych niedoborów, istnieje już w chwili narodzin, jest całkowitym brakiem laktazy. Noworodki nie są w stanie trawić mleka matki, dlatego muszą być karmione mlekiem bez tego rodzaju cukru.

Objawy

  • Następujące objawy nietolerancji mogą występować miedzy 30 minut a 3 godziny od zjedzenia posiłku:
    1. uczucie pełności
    2. mdłości
    3. odbijanie się
    4. wymioty
    5. wzdęty brzuch
    6. odgłosy w brzuchu
    7. gazy
    8. skurczowe bóle brzucha
    9. zwiększona częstotliwość oddawania stolca
    10. biegunki
    11. maziste stolce
  • W gorszych przypadkach objawy, nie ograniczają się tylko do problemów z trawieniem, ale również wpływają na nasz nastrój powodując:
    1. zmęczenie
    2. napięcia wewnętrzne
    3. apatie
    4. chroniczne zmęczenie
    5. stan wycieńczenia
    6. depresyjny nastrój
    7. niepokój wewnętrzny
    8. bóle głowy
    9. zaburzenia snu
    10. zawroty głowy
    11. brak koncentracji

Udowodniono, że do 12 g cukru mlecznego dziennie (około szklanka mleka) możemy spożyć bez obaw o skutki uboczne.

Sposoby diagnozowania

Najczęstszym sposobem diagnozy jest test oddechowy wodorowy. Praktycznie każdy gabinet lekarski dysponuje odpowiednim sprzętem, do wykonania takiego testu na nietolerancję.

Metoda jest łagodna i nieinwazyjna, może przypominać test alkomatem, z tym, że tutaj podawany jest roztwór do picia o zawartości cukru mlecznego.

Następnie co 15 min wykonywane są pomiary zawartości wodoru w wydychanym powietrzu jako, że nie strawiony cukier mleczny między innymi zamienia się w wodór, który końcowo wydalany jest w wydychanym powietrzu. Jeżeli różnica początkowej wartości wodoru z najwyższą jest duża, oznaczać to może brak tolerancji.

Niestety test nie zawsze mówi prawdę, ze względu występowania bakterii jelitowych, u niektórych osób. Wtedy test mimo strawności, będzie pozytywny.

Drugą możliwością jest test zmian glukozy, galaktozy w surowicy krwi. Na początek mierzymy poziom cukru na czczo, następnie wypijamy roztwór z zawartością laktozy i obserwujemy zmiany w poziomie cukru. Jeżeli cukier nie ulega znacznym zmianom, możemy stwierdzić nietolerancję.

Photo of author
Autor
ADMINISTRATOR STRONY

Jestem autorem strony SportowaFaza.pl Od kilku lat prowadzę aktywny tryb życia, a jakiś czas temu narodziła się chęć stworzenia czegoś i powstała właśnie ta strona.Od tamtej pory poświęcam każdą wolną chwilę, aby krok po kroku osiągać nowe "szczyty" Artykuły, które tutaj znajdziesz bazują na badaniach naukowych i innych wiarygodnych źródłach informacji.Wpadając do mnie na stronę regularnie, możesz dowiedzieć się czegoś co będzie przydatne dla poprawy zdrowia, samopoczucia, wyglądu sylwetki.

Dodaj komentarz